Libere plătite pentru părinți: Modelele de cerere sunt acum disponibile; Procedura de decontare a indemnizațiilor, în dezbatere

Duminică, 13 septembrie, intră în vigoare Ordinul nr. 1375/2020 pentru aprobarea modelelor cererii şi declaraţiei pe propria răspundere prevăzute la art. 2 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 147/2020 privind acordarea unor zile libere pentru părinţi în vederea supravegherii copiilor, în situaţia limitării sau suspendării activităţilor didactice care presupun prezenţa efectivă a copiilor în unităţile de învăţământ şi în unităţile de educaţie timpurie antepreşcolară, ca urmare a răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2. Modelele de cereri sunt disponibile în anexele Ordinului.

La cerere se ataşează declaraţia pe propria răspundere a celuilalt părinte, o copie a
certificatului/certificatelor de naştere al/ale copilului/copiilor sau a documentului care atestă calitatea în care solicită zilele libere, precum şi, dacă este cazul, o copie a
certificatului de încadrare în grad de handicap al copilului ori adultului în vârstă de până la 26 de ani.

Procedura pentru decontarea indemnizațiilor acordate părinților ce stau acasă cu copiii, din toamna aceasta, se află de puțină vreme în dezbatere publică. Nu aduce însă schimbări față de cea aplicabilă în prima parte a acestui an, când părinții au beneficiat de zile libere plătite în baza Legii 19. Firmele vor trebui să plătească sumele respective, să achite la stat contribuțiile și impozitul și apoi vor solicita decontarea de la stat, în baza unor documente specifice.

Din toamna aceasta, teoretic, părinții celor sub 12 ani care nu pot merge la școală sau la grădiniță din cauză că unitățile sunt închise în contextul epidemiei pot cere să stea acasă cu cei mici, în baza OUG nr. 147/2020 – zile libere plătite (pentru o scurtă comparație între mecanismul din ordonanță și cel din Legea nr. 19/2020, care a profitat părinților în primăvară, puteți citi acest material). Întocmai ca în baza Legii nr. 19/2020, părinții care stau acasă au dreptul la o indemnizație brută de 75% din salariul de bază al unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut (care a ajuns anul acesta la 5.429 de lei). Indemnizația i-o plătește angajatorului părintelui-salariat, iar apoi cere banii de la stat printr-un mecanism de decontare, adică întocmai ca în baza Legii 19.

Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă (ANOFM) a pus de curând în dezbatere și setul de norme ce vor reglementa decontarea propriu-zisă. Ordinul aflat acum în stadiu de proiect va intra în vigoare la trei zile de la publicarea sa în Monitorul Oficial – timp destul până la punerea sa în aplicare, întrucât școala încă nu a început, iar primele decontări vor fi cerute peste mai bine de o lună.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *