Din iulie, primăriile vor putea cere finanțare pentru a trece la iluminarea stradală cu becuri LED

Primăriile vor putea cere bani pentru înlocuirea corpurilor de iluminat public care au consum mare de energie cu unele mai eficiente, ce funcționează pe bază de becuri LED, se arată într-un ordin al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), apărut la începutul acestei luni. În acest sens, Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a stabilit și de când vor putea solicita primăriile banii de la stat, respectiv de pe la jumătatea lunii viitoare.

Mai exact, după cum apare într-un comunicat recent al AFM, sesiunea de depunere a dosarelor de finanţare va începe în data de 13.07.2020 şi „va dura maximum 60 de zile în limita fondurilor disponibile alocate programului”, adică până, cel mai târziu, în data de 11 septembrie.
Potrivit Ordinului MMAP nr. 1.162/2020, documentul care a introdus finanțarea, primăriile pot îmbunătăți sistemul de iluminat public, accesând fonduri nerambursabile, de până la un milion de lei. Cheltuielile aferente modernizării făcute de fiecare primărie pot fi acoperite în proporție de 90% și se acordă în funcție de numărul de locuitori, după cum urmează:

    maximum 500.000 lei – pentru localitățile cu populație de până la 4.000 locuitori;
    maximum 1.000.000 lei – pentru localitățile cu populație de peste 4.001 locuitori.

Numărul de locuitori luat în considerare este cel determinat la ultimul recensământ publicat pe site-ul Institutului Național de Statistică.

Cheltuielile considerate eligibile sunt următoarele:

    cheltuielile pentru investiția de bază (achiziționarea și instalarea corpurilor de iluminat LED și  sistemului care permite reglarea fluxului luminos);
    cheltuielile pentru proiectare și asistență tehnică, în limita a 5% din valoarea cheltuielilor aferente investiției de bază;
    cheltuielile cu consultanța, în limita a 4% din valoarea cheltuielilor de bază.

Etichete: , ,

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *