Orice persoană ce locuiește în România, indiferent dacă este femeie sau bărbat, cu vârsta de până la 35 de ani va putea cere să participe la un program militar de bază, în calitate de militar voluntar în termen, potrivit unui proiect de lege pus în dezbatere pe site-ul Ministerului Apărării Naționale (MApN). Durata pregătirii va fi de patru luni, în tot acest timp, militarii voluntari beneficiind, printre altele, de cazare gratuită, o indemnizație lunară și una suplimentară, la finalizarea pregătirii, de peste 16.000 de lei.
Solicitare pe timp de pace
Mai exact, cei ce vor putea cere MApN integrarea într-un program de pregătire militară de bază vor fi, potrivit proiectului de lege, atât femeile, cât și bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani și care nu au îndeplinit serviciul militar activ sau care sunt în rezervă.
Solicitarea de a participa la acest program militar se va putea face doar pe timp de pace, durata lui urmând să fie, așa cum precizam mai sus, de până la patru luni. Pe toată perioada desfășurării programului de pregătire militară, cei înscriși vor beneficia gratuit de cazare, drepturi de echipare și de hrană, asistență medicală și medicamente, dar și de o indemnizație lunară. În esență, vor beneficia de aceleași drepturi ca militarii în termen (cu grad de soldat).
Apoi, cei care finalizează programul de pregătire militară vor primi o indemnizație suplimentară, ce reprezintă, de fapt, echivalentul a trei salarii medii brute pe economie, iar centrele militare îi vor lua în evidență, introducându-i în rezerva operațională.
Ținând cont de faptul că, în 2020, salariul mediu brut este de 5.429 de lei, cei ce vor termina pregătirea cu durata de până la patru luni ar putea primi, dacă ar face pregătirea în acest an, o indemnizație de peste 16.200 de lei.